sobota, 18 lutego 2012

PIEGUSKI

Błyskawiczne ciasteczka, przypominające znane Pieguski. Chrupiące, pachnące wanilią, pełne bakalii... Pieczone dla Mamy. Smakowały :)
Inspirowne przepisem arabeskawaniliowa.blogspot.com, lekko zmodyfikowane.


Składniki:
1 i 3/4 szkl mąki
3/4 łyżeczki sody
17 dag margaryny
niepełna szklanka cukru
1 jajko
kilka kropli olejku waniliowego
szczypta soli
1 i 1/2 szkl bakalii (u mnie kawałki czekolady, orzechy i rodzynki)

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wanilię i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać suche składniki. Na koniec wsypać bakalie, dokładnie wymieszać. Formować nieduże ciasteczka i kłaść na nienatłuszczoną blachę. Piec w temp. 200 stopni ok.15 minut (do zezłocenia).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz